Slow fashion

Slow fashion is een duurzaam, stijlvol en verantwoord alternatief voor fast fashionMaar wat is slow fashion precies? Waar herken je het aan en hoe belandt dit in je garderobe?

Wat is slow fashion precies?
Slow fashion kenmerkt zich door tijdloze collecties met kleding van hoge kwaliteit die lang mee gaat. Het is de tegenhanger van fast fashion, dat met name geassocieerd wordt met wegwerpgedrag en oneerlijke handel. 

 

Is tijdloze kleding dan ook slow fashion?
Slow fashion is niet seizoens- of trendgebonden. Dat blijkt vooral uit de uitgesproken voorliefde voor classics. Bij slow fashion labels vind je klassieke kledingstukken die in vrijwel elke garderobe een plek verdienen. Denk aan de little black dress, het witte overhemd, de jeans, het t-shirt en natuurlijk; het maatpak. Als je investeert in een hoge kwaliteit zijn dit typisch basisstukken die lang meegaan en makkelijk combineren.

 

Wat maakt een kledingstuk slow?
Labels met slow design in het DNA zetten zich niet alleen in voor tijdloze ontwerpen en een hoge kwaliteit. Ook een productiewijze die respect toont voor milieu, mens en dier hoort erbij. En eerlijke lonen en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden van alle werknemers in het gehele productieproces. 

 

Hoe herken ik slow fashion?
Gebruik je zintuigen! Hoe voelt het product aan, hoe is de afwerking, worden er natuurlijke of synthetische materialen gebruikt? Een fabrikant die synthetische materialen (polyester, acryl, rayon en spandex) verwerkt in kleding bespaart op kwaliteitsstoffen zoals (bio)katoen, (bio)wol en (bio)linnen. Kies zoveel mogelijk voor pure natuurlijke materialen in plaats van blends. Maar kijk ook naar de prijs, klinkt deze geloofwaardig? Al is een duur item ook weer niet altijd kwalitatief goed of duurzaam.

 

Een slow fashion garderobe: hoe creëer ik dat?

  • Kies voor basics
  • Betaal een eerlijke prijs
  • Ga voor natuurlijke materialen
  • Verzorg en behandel je kleding goed
  • Voorkom impulsaankopen
  • Combineer!

Is mijn Atelier Vinkenoog maatpak slow?
Uiteraard! Als je bovenstaande zaken in acht neemt wel. Een maatpak van Atelier Vinkenoog gaat jaren mee als je er verstandig mee omgaat. Wij werken met natuurlijke materialen en adviseren het groene, bordeauxrode of opvallend geruite pak of jasje pas wanneer je de basis hebt staan.

Een impulsaankoop doe je bij ons nooit, we maken alles op maat en werken zonder collecties die in de sale nog snel voor de bodemprijs verkocht moeten worden. Wij kopen dus niet meer in dan wat we nodig hebben wel zo duurzaam! Om die redenen werken wij zonder kortingen en uitverkoop, maar dat is met onze eerlijke prijzen dan ook niet nodig.

Kortom; we kunnen volmondig JA zeggen als met vraagt of wij een slow fashion product leveren. En ben je op zoek naar mooie duurzame casuals die goed te combineren zijn met ons maatwerk? Klik hier.