FAQ

Welke vormen van maatwerk kun je onderscheiden?

Maatwerkvormen

Atelier Vinkenoog levert hoge kwaliteit maatkleding met een breed aanbod aan prachtige stoffen die wij verwerken in onze made-to-measure maatwerk. Een groot verschil met ready to wear (confectie) pakken en shirts. Er bestaat regelmatig onduidelijkheid over de verschillende vormen van ‘maatwerk’. Deze zijn eenvoudig te onderscheiden in de volgende typen:

Made to measure Bij made to measure pakken wordt per persoon een uniek pak gemaakt op basis van een bestaand patroon. Dit is de wijze waarop Atelier Vinkenoog werkt. Het patroon bestaat al 10 jaar en wordt constant geperfectioneerd. Ook worden er constant kosteloos nieuwe mogelijkheden aangeboden voor wat betreft pasvorm en afwerkingsopties. (Prijsindicatie: 500 – 3.000 euro)

Bespoke tailoring  Bij bespoke tailoring wordt het product gemaakt op de specifieke maten en wensen van de klant. De klant wordt nauw betrokken bij de vervaardiging en houdt een zekere controle over het pak. In het verleden werd deze term specifiek toegepast voor op maat gemaakte pakken voor mannen, tegenwoordig wordt hij ook wel gebruikt voor schoenen, sierraden en andere kledingstukken. (Prijsindicatie: vanaf 3.000 euro)

Ready to wear Een ready to wear pak – de naam zegt het al – is een pak dat direct gedragen kan worden vanuit het rek. Meestal met kleine aanpassing en aan bijvoorbeeld de taillering, de broek- en de mouwlengte. De vorm van aanbieden van bijvoorbeeld SuitSupply. (Prijsindicatie: 250 – 2.000 euro)

Atelier Vinkenoog adviseert me over...?

Kleur, vorm & stijl

Atelier Vinkenoog richt zich op de inhoud. Niet bezig met het in de maag splitsen van pakken maar inspireren en enthousiasmeren door deskundig advies te geven over uiteenlopende onderwerpen.

Advies over imago
Wat is jouw imago en wat is jouw gewenst imago?
En hoe speel je daar op in middels jouw kleding?

Advies over stoffen
Welke stof past bij jou? Dik, dun, zwaar, licht?
Wol, linnen, katoen wellicht?

Advies over pasvorm
Hoe zorg je ervoor dat een pak flatteert en in je voordeel werkt?
Elk persoon is uniek met unieke uiterlijke kenmerken, hoe ga je daarmee om?

Advies over kleur
Wat past bij huidskleur, ogen en haar?
En wat is de psychologische uitwerking?

Advies over stijl
Hoe bewaak/creëer jij jouw stijl?
En hoe pas je deze toe op verschillende gelegenheden?

Advies over onderhoud
Hoe intensief draag je het pak?
Fiets je ermee? Hoe vaak stomen?

Neem contact op voor de antwoorden!

Wat is slow fashion?

Slow fashion

Slow fashion is duurzaam en een stijlvol alternatief voor fast fashion. Maar wat is slow fashion precies? Waar herken je slow fashion aan en hoe verwerk je dit in je garderobe?

Wat is slow fashion precies?
Slow fashion kenmerkt zich door tijdloze collecties met kleding van hoge kwaliteit die lang mee gaat. Het is de tegenhanger van fast fashion, dat met name geassocieerd wordt met wegwerpgedrag en oneerlijke handel.

Is tijdloze kleding dan ook slow fashion?
Slow fashion is niet seizoens- of trendgebonden. Dat blijkt vooral uit de uitgesproken voorliefde voor classics. Bij slow fashion labels vind je klassieke kledingstukken die in vrijwel elke garderobe een plek verdienen. Denk aan de little black dress, het witte overhemd, de jeans, het t-shirt en natuurlijk; het maatpak. Als je investeert in een hoge kwaliteit zijn dit typisch basisstukken die lang meegaan en makkelijk combineren.

Wat maakt een kledingstuk slow?
Labels met slow design in het DNA zetten zich niet alleen in voor tijdloze ontwerpen en een hoge kwaliteit. Ook een productiewijze die respect toont voor milieu, mens en dier hoort erbij. En eerlijke lonen en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden van alle werknemers in het gehele productieproces.

Hoe herken ik slow fashion?
Gebruik je zintuigen! Hoe voelt het product aan, hoe is de afwerking, worden er natuurlijke of synthetische materialen gebruikt? Een fabrikant die synthetische materialen (polyester, acryl, rayon en spandex) verwerkt in kleding bespaart op kwaliteitsstoffen zoals (bio)katoen, (bio)wol en (bio)linnen. Kies zoveel mogelijk voor pure natuurlijke materialen in plaats van blends. Maar kijk ook naar de prijs, klinkt deze geloofwaardig? Al is een duur item ook weer niet altijd kwalitatief goed of duurzaam.

Een slow fashion garderobe: hoe creëer ik dat?

  • Kies voor basics
  • Betaal een eerlijke prijs
  • Ga voor natuurlijke materialen
  • Voorkom impulsaankopen
  • Combineer!
Een online masterclass kleur, vorm en stijl?

Alles over vorm & stijl

Een pak dat bij je past en flatteert
In de vorige episodes van de Suit Stories vertelden we je over stoffen, verzorging en details. Maar ook over de zondes bij het dragen van een pak inclusief enkele tips. Hier gaan we wat dieper op in. Het is geen wetenschap, maar met net wat meer aandacht voor vorm en stijl, zorg je dat je een pak draagt dat flatteert en in je voordeel werkt en niet slechts voldoet aan de etiquette zoals deze zo prachtig kunnen worden beschreven en aangeleverd.

Uitstraling
Het is eenvoudig, want waar het om gaat, is uitstraling. Wat straal je letterlijk uit, dat is wat over komt op een ander en geeft jezelf een zelfverzekerd en prettig gevoel. Daarom adviseren wij vooral af te gaan op wat je mooi vindt, te gaan voor kleding die past bij jouw stijl. Niets zo erg als rondlopen in een pak dat schijnbaar voldoet aan de etiquette, maar niet aan jouw wensen als drager van het pak.

Een ‘makkelijk’ postuur?
Niet zelden begint een meetsessie bij ons met de zin: ‘Ik laat me graag een maatpak aanmeten hoor, maar ik heb eigenlijk een heel makkelijk postuur, ik draag meestal confectiepakken’. Het huidige pak screenend valt het allemaal wel mee met het gemak, er is duidelijk werk aan de winkel!

En op welke punten scheiden wij dan snel het kaf van het koren en het maatwerk van confectie? Laten we beginnen met de verhoudingen tussen boven en onderlichaam. Beeld je eens twee heren in met een confectiemaat 50 en een lengteverschil van 30 centimeter. Kan hetzelfde pak bij beide heren perfect zitten? De vraag is retorisch, dat begrijp je. Dezelfde vraag met een verschil in gewicht van 30 kg krijgt eenzelfde antwoord. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de maat van een confectieshirt. Deze wordt bepaald aan de hand van de dikte van de nek, het moet niet gekker worden….

AVH8
Een aantal letters en een cijfer om verschillende lichaamsvormen te duiden. Iemand met smalle schouders en brede heupen (A) zal doorgaans andere problemen tegenkomen bij het kopen van kleding dan iemand met brede schouders en smalle heupen (V). Zo geldt dat een man met heupen zo breed als de schouders en weinig taille (H) zich anders zou moeten kleden dan iemand met taille (8). Deze typen in ogenschouw nemend benoemen we graag de gevaren (lees: aandachtspunten, of lees: de herkenbare doorn in het oog bij collegae) en aandachtspunten.

A (smalle schouders, brede heupen)
Heb je een dergelijk postuur, let dan bij aflopende schouders goed op dat de schouder mee afloopt met je lichaam om geen loze ruimten te hebben onder de – hopelijk zo dun mogelijke – schoudervulling. Dit is niet mooi. Uitstaande splitten en het zogenaamde ‘dakje’ aan de achterzijde verdienen ook aandacht. Splitten dienen mooi aan te sluiten en het dakje kunnen wij voorkomen door de split te verlengen. Veelal heb je een andere maat jasje nodig dan broek, denk je dat men twee halve pakken verkoopt?

V (brede schouders, smalle heupen)
Een V-postuur? Opschepper. Dan ben je vast regelmatig aangelopen tegen knikkende revers en problemen met de te wijde taille. Je hebt immers een wat grotere maat nodig aan de bovenzijde, maar vanaf de taille mag het jasje weer wat slanker zijn. Deze grote aanpassing is bij confectie niet door te voeren zonder het patroon geweld aan te doen. De voorpanden zullen ook niet mooi aansluiten en te ver over elkaar vallen. Ook hier geldt – maar dan omgekeerd – dat het jasje en de broek niet dezelfde maat hebben, hetgeen bij een maatpak uiteraard geen probleem is.

H (schouders en heup even breed, weinig taille)
Ook kan het zijn dat je taille (tijdelijk) niet zo duidelijk aanwezig is. Op dit moment kan het zijn dat een pak wat hoekig (Amerikaans?) over kan komen. Ook nu is aandacht geboden bij een aantal belangrijke punten. Zo is de verhouding tussen de voor- en achterzijde van het jasje erg belangrijk. Je wilt immers dat het jasje mooi vormt aan de voorzijde en niet gaat ‘tekenen’  op de heupen. Zorg ook dat de bovenste knoop op het breedste punt van de taille valt zodat er geen ‘luifeltje’ aan de voorzijde ontstaat en ga je jasje weer echt strak tailleren wanneer je Arie Boomsma enkele maanden lief hebt aangekeken. Maar let bovenal op dat het pak flatteert en in je voordeel spreekt!

8 (Schouders en heup even breed, duidelijke taille)
Tsja, dit zijn dan misschien de mensen die pretenderen dat makkelijke postuur te hebben. Ben je daar na bovenstaande adviezen nog steeds zo zeker van? Ben jij echt dat pasmodel op basis waarvan deze pakken zijn geproduceerd? Wij zien altijd mogelijkheden een pak te perfectioneren en gaan dan ook graag de uitdaging aan je het verschil tussen maat en confectie te laten ervaren. En bedenk nou zelf, jij wilt toch ook zelf bepalen hoe je jouw pak draagt? Met een kort/lang jasje, een perfecte lengte van pijp (met omslag?) en mouw en met of zonder dat extra schoudervullinkje? Nou dan!

In vorm
En ben je dan helemaal in vorm? Dan ga je natuurlijk net even verder dan dat. Want nu gaan we naast de perfecte schnitten verhoudingen, ook de hersenen even op het juiste spoor zetten. Want hoe ‘oogt’ het pak nu optimaal bij jouw postuur? Gebruik daarvoor onderstaande adviezen…

Ik ben slank en lang:
– Gebruik van ruiten geen probleem
– Omslag in de broek? Kan hoor
– Riem gebruiken om korter te lijken? Prima!
– Horizontaal streepgebruik, ruiten dus
– Contrasterend kleurgebruik, combinatiepak bijvoorbeeld

Ik ben slank en klein:
– Verticale strepen geven lengte
– Geen riem, want snijdt lichaam in twee delen
– Accent op taille leggen
– Zorg voor een goed vouw in de broek
– Goede afstemming kleur broek en schoen

Ik ben volslank en lang:
– Ton-sur-ton kleurgebruik
– Bij voorkeur geen ruiten of strepen
– Gebruik lagen
– Accent op lengte leggen

Ik ben volslank en klein:
– Kies een diep en smal revers voor lengte in bovenlichaam
– Geen omslag want verkort het lichaam
– Verticale strepen aan te raden
– Ton-sur-ton kleurgebruik, creëer 1 geheel

Met andere woorden, beste kenners – want ondertussen mogen wij jullie zo wel gaan noemen – creëer lengte wanneer je klein/stevig bent (benadruk de verticale lijnen) en creëer breedte wanneer je smal bent (benadruk de horizontale lijnen). Loop dus nooit voor joker door drie meter lang te lijken of twee meter dik!

Over stijl kunnen we tot slot erg kort zijn. Raadpleeg Manners, Pinterest en vele andere on- en offline media die je kunnen helpen bij het vormen van jouw eigen stijl. Vanuit een zakelijk perspectief dien ik hierbij aan te merken dat het uiteraard moet passen bij de cultuur van de organisatie en de relaties waar je mee te maken hebt. Maar ook dan is er nog voldoende ruimte om ervoor te zorgen dat je jezelf niet tekort doet en je beperkt tot de standaard blauwe en grijze pakken.

Meer weten? Neem contact op!

Hoe organiseer ik een pop-up event?

Pop-up store op locatie

Wil je ook bezoek van Atelier Vinkenoog? Dat kan! Wij bezoeken organisaties van groot tot klein, lees hier hoe eenvoudig het is om met ons samen te werken. Als werkgever werk je zo kosteloos aan de representativiteit en de werknemerstevredenheid binnen jouw organisatie.

Alles is bij ons toegespitst op kwaliteit, gemak en eenvoud. Wij creëren voor jouw organisatie een professioneel en stijlvol event dat zonder twijfel gewaardeerd wordt door de medewerkers. Atelier Vinkenoog verzorgt bovendien alle communicatie en maakt een portal in de look-and-feel van de organisatie specifiek toegespitst op het event. Puur gemak.

Er zijn meer partijen in de markt met soortgelijke concepten, maar waarin verschillen deze van elkaar? Wij onderscheiden ons op deze manier:

Maatwerk Atelier Vinkenoog biedt maatwerk. Geen bedrijfskleding, geen aangepast zakelijk label, maar maatwerk met vele kosteloze afwerkingsopties en een onbeperkt aantal meetpunten, zonder restricties. Alle maten worden discreet opgeslagen, waardoor het eenvoudig is een herhaalopdracht te plaatsen.

Stoffen & opties Met meer dan 5.000 stoffen en een zeer groot aantal kosteloze afwerkingsopties, om het pak naar persoonlijke voorkeur af te werken, heeft Atelier Vinkenoog een ongeëvenaard aantal keuzevrijheden. Bijna altijd zonder additionele kosten.

Styling Elke meetsessie gaat gepaard met een advies over kleur, vorm en stijl en geeft antwoord op de vraag: ‘Hoe zorg je ervoor dat jouw kleding flatteert?’. We zorgen ervoor dat het pak en shirt in je voordeel spreken terwijl je je eigen stijl bewaakt en creëert.

Vermaakservice Flink afgevallen of onverhoopt iets aangekomen? Geen probleem. Een wens of verzoek ten aanzien van de pasvorm is bij ons geen probleem, wij voeren reparaties kosteloos uit.

Tarieven Atelier Vinkenoog biedt hoogwaardig maatkleding tegen tarieven die concurreren met ready to wear (confectie) kleding. Alle afwerkingsopties zijn bovendien in deze tarieven verwerkt, zodat je nooit voor onvoorziene kosten komt te staan.

Levering Maatwerk wordt aangemeten, afgepast en afgeleverd bij jou op locatie. Waar doorgaans 8-10 weken de standaard levertermijn is, passen wij het maatwerk al na 4 tot 5 weken af, waarna wij het binnen 2 weken afleveren.

Betaling Betaling geschiedt door middel van een mobiele pin: 50% bij aanmeten, 50% na afleveren.

Communicatie Voorafgaand aan een bezoek van Atelier Vinkenoog aan de organisatie, kan een aantal communicatiemiddelen worden ingezet om zoveel mogelijk medewerkers van ons aanbod te laten profiteren. Atelier Vinkenoog neemt alle werkzaamheden uit handen en communiceert kort, krachtig en stijlvol. Wij stellen hiervoor standaard een communicatieplan op.

Event Een event van Atelier Vinkenoog is altijd maatwerk. Een professionele pop-up store wordt voorzien van pashokjes, spiegels, garderobekoffers en andersoortige aankleding om een comfortabele setting te creëren. Desgewenst kan een event worden verrijkt door samenwerking met een of meerdere van onze partners. Resultaat: een ludiek evenement met een unieke bezoekerservaring.

Tot slot Bij Atelier Vinkenoog geen hautain gedrag, maar een toegankelijke houding. Zowel bij de totstandkoming met de werkgever als in het vervolgcontact met de werknemer. Wij doen er alles aan om een perfect product te leveren en een on-Nederlands goede service te bieden.

En wat verwachten wij van jou? Deze werkgeversinformatie gelezen en ook interesse in een event? Dat begrijpen we, want we verwachten van jou als organisatie niet veel als het gaat om hulp bij de totstandkoming, slechts een positieve en constructieve instelling. We willen er namelijk alles aan doen om er samen een geslaagd event van te maken waarbij de werknemer op de wenken wordt bediend! Slechts bij het reserveren van een geschikte ruimte en hulp bij de verzending van de interne communicatie zullen wij een beroep (moeten) doen op de organisatie.

Hoe verzorg ik mijn kleding optimaal?

Wat doe je als je thuiskomt na een dag hard werken? Trek je dan ook je pak uit? Wij houden van onze pakken en dragen ze dagelijks met veel plezier maar ermee op de bank zitten/hangen of erin ravotten met dekinderen, geniet niet de voorkeur.  Slinger je in de haast jouw (maat)pak dan over een stoel om aan het einde van de week de balans van vodden op te maken? Let’s not hope so. Hoe dan ook, de juiste verzorging van het (maat)pak wil er nog wel eens bij inschieten. En dat is zoals bij veel andere materialistische zaken jammer, want het gaat ten koste van de duurzaamheid en benadeelt in dit geval jouw look. Daar zit uiteraard niemand op te wachten. Enkele tips.

De borstel van paardenhaar

Het begint met een kleine investering in paardenhaar. Ja, je leest het goed. Paardenhaar gevangen in een borstel is een belangrijk stukje gereedschap dat nodig is bij het reinigen van je pak. Laten we in elk geval afspreken dat we vanaf nu niet meer met plakrollers van 99 cent aan de slag gaan. In eerste aanblik lijken deze apparaten hun taak met verve uit te voeren en verwijderen zij elk pluisje, stofje en zelfs de lange, verdwaalde haar van je vrouw, vriendin of maîtresse. Echter, deze plakker laat ook een laagje plaksel achter. Dit laagje trekt uiteindelijk alleen maar meer vuil aan. Een paardenhaar borstel is er al vanaf 15 euro. Gun het jezelf en je kleding.

Deppen, niet wrijven

Mocht je een ongelukje hebben en iets morsen op je pak: deppen en niet wrijven! Met een vochtige doek. Het gaat hier om het verlenen van eerste hulp. Wat er ook gemorst is, met voorzichtig deppen bereik je meer dan met wrijven. In de meeste gevallen is een pak van wol. Een weving van dit materiaal heeft altijd een open structuur waarin vloeistoffen opgenomen kunnen worden. Wrijven maakt het litteken erger doordat je het de wol in wrijft. Dus na het deppen met het item naar de stomerij.

Wanneer stomen?

Over stomen gesproken: er heerst een misverstand. In onze cultuur kijkt niemand je vreemd aan wanneer je aangeeft dat je een pak om de 2 maanden laat reinigen. Maar toch: dit kort de levensduur van je pak aanzienlijk in, dus doe het niet. Eens of tweemaal per seizoen is afdoende. Vies? Hoezo? Vergeet niet dat een colbertje in principe niet in contact komt met de huid en dus niet heeft te kampen met vetten die de huid afscheidt en derhalve niet vies zou moeten worden. Dit gaat eigenlijk ook op voor de pantalon. Er vanuit gaande dat je niet dagelijks je pakbroek draagt, is er ook voor dit item vrij weinig contact met de huid. Van vervuiling van de binnenkant van de pantalon is dan ook nagenoeg geen sprake.

Uiteraard is alles afhankelijk van de frequentie van dragen. Draag je het pak eens per week of dagelijks? Wij maken graag de vergelijking met schoenen. Draag je ze dagelijks, dien je ze vaker te poetsen en slijten ze sneller. Dit geldt ook voor kleding.

Kreuken voorkomen en herstellen

Als het onderwerp in onze winkels ter sprake komt, wil de drager nog weleens aangeven dat hij het noodzakelijk vindt een pak te laten stomen om van de kreukels af te komen.

Hoe voorkom je kreuk? Trek je colbertje uit wanneer je in de auto of in het vliegtuig stapt.

Hang je pak eens in de badkamer terwijl je een douche neemt. Wol herstelt goed in een matig vochtige ruimte met wat stoom. Daarna even uitwaaien in tuin of op balkon.

Helpt dit niet, dan mag het item ook best naar een kleermaker of stomerij gebracht worden om slechts geperst te worden. Direct een besparing aangezien jouw vaste kleermaker je deze service tegen een zeer acceptabele vergoeding zou mogen of zelfs leveren wat ons betreft.

Geef je pak een vrije dag

Geef je pak (net als je schoenen) een dag vrij na het dragen. Vezels komen tot rust en de wol krijgt de kans te herstellen.

Gebruik de juiste hanger

Hang je pak op een hanger die daarvoor bedacht is. Een hanger voor een colbert is breder aan de uiteinden zodat de schouder van het colbert mooi opgevuld wordt en zijn vorm behoudt. Heb je de ruimte? Geef je pakken dan ook een beetje de ruimte en hang ze netjes op (dus ook met de vouw in de broek in tact op de hanger) met een beetje afstand tussen twee items.

Stop je zakken niet vol

Nog altijd doet het een klein beetje pijn wanneer iemand ins vraagt de zakken van een jasje te ontdoen van de rijgdraad waarmee deze zak met zoveel liefde is dichtgemaakt. Geloof mij: een zichzelf respecterend pakkenmerk maakt deze naad niet dicht omdat de zak nep is. Achter het naadje zit heus een functionele zak.

Waarom zou je deze dan toch niet gebruiken? Omdat we willen dat je er niet als een pakezel bijloopt. En omdat het niet goed is voor de naden van welke willekeurige zak dan ook, dus ook voor broekzakken voor en achter. Uiteindelijk zal de vorm van de zak bezwijken onder het gewicht en (scherpe) randen van sleutels, portemonnees, notitieboekjes, telefoons, money clips, kleingeld, et cetera.

Begrijp ons niet verkeerd: een mobieltje en een portemonnee met een bescheiden omvang mogen best in een binnenzak maar voorkom overload. Ga je voor maatwerk; vraag dan de volgende keer aan je tailor om een extra phone-pocket te verwerken in het binnenwerk van het colbertje.

Mode, wat is dat?

mo·de (de; v(m);meervoud: modes)

  1. tijdelijk, voorbijgaand gebruik in kleding, manieren, uiterlijk: in de mode zijn

Dat zegt Van Dale over mode. En wat zeggen we er zelf van, vanuit het perspectief van een leverancier van (maat)pakken? Gaan wij nu echt beweren dat we in Nederland de trends op de voet volgen en hier snel op inspelen? Mode is tijdelijk zegt de definitie, gaan wij anders om met wegwerpmode? Hanteren wij andere waarden dan die van de aanbieders van krokodillenleren-tassen?

Verspilling
In mode heb je trends. Daar is zeker een groot verschil tussen maatwerk en kleding uit het rek (confectie). Waar in het rek de trend gezet moet worden, wordt deze in maatwerk gevolgd. Maar wat nu als de trend niet in de smaak valt, niet ‘aanslaat’. Dan blijft het hangen en zo wordt een groot deel van de massaproductie weer vernietigd, na eerst tegen dumpprjzen te zijn aangeboden in de uitverkoop die tegenwoordig onafgebroken lijkt te bestaan. Al met al niet erg milieuvriendelijk.

Het grote verschil tussen maatkleding en confectiekleding is uiteraard het gegeven dat kleding op maat op bestelling wordt gemaakt. Er is dus geen verspilling bij maatwerk. Uiteraard, de stoffen worden ingekocht, deze liggen in rollen in het atelier, klaar voor gebruik. Worden ze niet gebruikt op korte termijn, dan op lange termijn, ze eten geen brood. Geheel niet gebruikte stoffen worden uiteindelijk in veel gevallen in coupons voordelig doorverkocht en vinden een tweede leven in een andere hoedanigheid of bij een andere leverancier.

Trends
Heb je bij herenmaatpakken dan geen trends? Zeker wel, al zie je deze maar mondjesmaat terugkomen in de kleurstelling. Waar het bij damesmode deze zomer geel, groen, paars of rood kan zijn, zijn de mannen veelal wat minder uitgesproken in de kleurstelling. Wel zie je trends in de afwerking, het pofmouwtje (de ‘Napolitaanse inzet’), de lengte van het jasje, de broekwijdte en –lengte, ga zo maar door. Een korte broek wordt veelal lacherig afgedaan als flater. Terecht? Ja, dat is persoonlijk, over smaak valt niet te twisten. Of juist wel?

Wanneer we geïnspireerd terugkomen van de grote modebeurzen en direct zouden gaan inkopen en marketen op wat daar te vinden is, dan is de kans groot dat onze doelgroep zich binnen de kortste keren niet meer kan identificeren met ons maatwerk. Misschien zouden we diep in ons hart wel wat meer variatie en uitbundigheid willen, maar zakelijk grijs en blauw voert toch wel echt de boventoon.

Vlees
Nu is het uiteraard moeilijk een vergelijking te maken tussen een kwaliteitsproduct op maat en de veelal op massaproductie gestoelde confectie. En dan speelt uiteraard de prijs en eigen verantwoordelijkheid / principes een grote rol. Wat dat betreft is het goed vergelijkbaar met een stukje vlees. Waar deze in ijltempo leek af te stevenen op massa en oppervlakkigheid, zet men deze dagen meer en meer vraagtekens bij de manier van produceren. Onwetendheid maakt plaats voor interesse en verdieping in de bron van het product. Waar komt het vandaan, hoe gaat men er mee om en onder welke omstandigheden wordt het vervaardigd? Een transparantie die je van je leverancier mag verwachten wat ons betreft.

Wij weten uiteraard waar ons huidige aanbod aan stoffen vandaan komt, onder welke omstandigheden het is geproduceerd; wat de footprint is. We flirten ook al enige tijd met de gedachte om met biologische stoffen te gaan werken. Maar is de term ‘biologisch’ voldoende om een hogere prijs te rechtvaardigen, waardeert men het en komt men hiervoor naar je winkel?

Goedkoop en duur betaald
De consumentenbond, Marktplaats en vele andere instanties roepen het vaker, is het te mooi om waar te zijn, dan is het dat vaak ook. Koop dus geen t-shirt van 2 euro 50 en laat die broek van zeven en een halve ekkie toch hangen. Naast het feit dat goedkoop veelal duurkoop is, kun je er vanuit gaan dat het niet vervaardigd is op een manier waar jij achter kunt staan. Maar je kunt uiteraard ook de ogen sluiten.

Dit alles staat los van de ethische bezwaren die je kunt hebben en niets met geld hebben te maken. Of eigenlijk juist alles, want waar gaat het bij de verkoop van deze producten nu eigenlijk om? Maar goed, draag je bont, is dat krokodillenleren koffertje aan jou besteed en heb je knopen van ivoor aan je pak? Worden deze producten niet wat duur betaald? Kun jij dit afwimpelen met de opmerking: ‘Maar je gebruikt toch ook leer en je eet ook vlees!’. Dat mag je zelf bepalen, mooie onderwerpen om het samen met je vrienden over te hebben tijdens je rawfooddiner met een glas biologische wijn.

Meer weten? Neem contact op!

Test je kennis!

Kennistest

Wil je meer weten over etiquette, maatwerk & stoffen?
Doen dan deze kennistest!

Waar vindt het pak zijn oorsprong?

  1. Engeland
  2. Italië
  3. Frankrijk
  4. India

Hoeveel liter water wordt er gebruikt bij de productie van een pak / spijkerbroek?

  1. 2500 pak / 300 spijkerbroek
  2. 980 pak / 1.200 spijkerbroek
  3. 34 pak / 3.600 spijkerbroek
  4. 48 pak / 5.800 spijkerbroek

Op welk moment wordt een stof gekleurd?

  1. Voor het weven
  2. Na het weven
  3. Dit is afhankelijk van de stof
  4. Dit is afhankelijk van de verf

Waar komt het vandaan?

A          Linnen

B          Mohair

C         Katoen

D         Zijde

E          Cashmere   

F          Merinowol

Kies uit: China, Egypte, Australië & NZ, Zuid Afrika, Frankrijk, China

Welke stof kreukt het minst?

  1. Mohair
  2. Linnen
  3. Katoen
  4. Bamboe

Van welk materiaal kan geen pak gemaakt worden?

  1. Hennep
  2. Alpaca
  3. Mohair
  4. ViltS

Superwaarden van een stof. Een stof met aanduiding van Super 120 zegt…

  1. Wordt geweven van 120 woldraden
  2. Heeft een dikte van 1,2 nm (nanometer) per draad
  3. 1 kilo wol reikt in tot 120 kilometer
  4. Heeft een gewicht van 120 gram per meter

Welk stofpatroon behoort niet tot de bekende klassiekers?

  1. Prince de Gaulle
  2. Window Pane
  3. Pied de Poule
  4. London Check

Welke productievorm van pakken bestaat niet?

  1. MTM – made to measure
  2. RTW – ready to wear
  3. MTW – made to wear
  4. Bespoke tailoring

Welke overhemd ‘collar’ (kraag) bestaat niet?

  1. Semi spread collar
  2. Sandwich spread collar
  3. Cut away collar
  4. Turndown collar

Hoe lang is de mouw van een standaard shirt?

  1. 64 cm
  2. 66 cm
  3. 58 cm
  4. 70 cm

Wat zorgt er nietvoor dat je optisch kleiner oogt?

  1. Dragen van een riem
  2. Smalle pijpen in het pak
  3. Een omslag in de broek
  4. Een combinatiepak dragen

Volgens de etiquette… (streep door wat niet van toepassing is)

  1. Sokken match je met de kleur van het pak / met de schoenen
  2. Een pochet match je wel/niet met de kleur van de das
  3. Een corsage (bloem bij bruiloft) wordt altijd links /recht gedragen
  4. Een man draagt de corsage met steel naar beneden / omhoog

Hoe heet de inkeping achter in de broekband?

  1. De diner cut
  2. De diner split
  3. De dining waist
  4. De diner suspender

Neem contact op voor de antwoorden!

Close

Arthur Vinkenoog

When Arthur Vinkenoog started as an entrepreneur in fashion in 2010, tailor-made clothing was still in its infancy. Tailoring on site was certainly unknown and very innovative. Being progressive in product and convenience in combination with quality has always been - and will always be - his starting point.

The last years Arthur Vinkenoog approached the challenges and developed his skills not only as a tailor, he learned the key is to pay attention to both, inner and outer wellbeing to attain the best result. With color, shape and style as a foundation or customization, Arthur Vinkenoog provides more than a personalized treatment than you may expect. Everyone is unique, has its own taste and preference, both emotionally and in appearance. Atelier Vinkenoog is a guided place to be yourself and express oneself creatively.

As a result, Arthur's clients get a unique personal style. You can see and feel Arthur values ​​precision and fit regarding to any body type, that leads to the most importantly: to feel totally comfortable in your tailored clothing. It's a approach that has brought its rewards. Long-term personal relationships with customers confirm the success of Atelier Vinkenoog.