Een maatpak en wat ik dan belangrijk vind…

Je weet wat je zoekt, welk materiaal jouw voorkeur heeft en waar je op moet letten als het gaat om de pasvorm en constructie van jouw nieuwe aanwinst? Mooi. Met de volgende adviezen kies je ook nog voor de juiste afwerking. En dat allemaal geheel kosteloos bij Atelier Vinkenoog.

1, 2, 2 1/2, of 3 knopen?
Allereerst het aantal knopen op het colbert.

  • Een 1-knoops jasje sluit laag, heeft dus lange revers waarmee optisch meer lengte gecreëerd wordt in het bovenlichaam. Het heeft som seen sportief maar bovenal een feestelijk imago aangezien de smoking traditioneel gezien ook 1 knoop heeft. Laat dit feit je er niet van weerhouden om een 1-knoops ‘non-smoking’ jasje aan te schaffen voor een speciale gelegenheid. Heren die het moeten doen met iets minder lengte waarderen dit model.
  • Het 2-knoops jasje. Daar kunnen we kort over zijn: by far het meest aangemeten model, tijdloos en altijd goed.
  • 2,5-knoops. Een graag geziene variant op de het 2-knoops colbertje. Zoek op dit jasje niet naar een halve knoop! (lachen) Een 2,5-knoops jasje heeft 3 knopen. Echter, de bovenste knoop zit subtiel ‘verstopt’ onder het rollende rever, waarbij het rever doorloopt tot de middelste knoop. Het is dus nadrukkelijk niet de bedoeling het bovenste knoopje te sluiten, het zit er voor de sier.
  • Het 3-knoops jasje. We zien het weinig en slechts voor een enkeling is dit model flatterend.Bij een 3-knoops colbert worden de bovenste 2 knopen gesloten wanneer men het jasje dicht draagt, het korte rever beperkt optisch lengte en is daarmee eerder in trek bij (zeer) lange mannen of de man die graag een zeer klassiek pak mag dragen.

Ga je voor maatwerk, dan is het zaak de knoophoogte van het colbert ter sprake te brengen. Tref je met regelmaat een ‘knik’ aan in de revers wanneer je het jasje sluit, dan ben je bij deze gekwalificeerd als maatwerkklant. Door de knoophoogte goed af te stemmen op jouw postuur, behoort dit irritante euvel tot verleden tijd.


Single breasted of double breasted?
Single breasted of Double breasted? Zo’n 99% van heren, gaat voor het single breasted jasje. Als jouw garderobe alle basics al dekt en je wenst een keer iets anders: go for it!

Er kleeft echter een belangrijke spelregel aan het dragen van een double breasted model. Je draagt het te allen tijde dicht. Ja, zelfs wanneer je zit. Een double breasted jasje open dragen ziet er per definitie belabberd uit. Let zoals altijd op de lengte van dit item. Aangezien dit, 2-knopenrijen bezittende jasje doorgaans te kampen heeft met een oudbollig imago.

Ben je niet te lang van stuk dan valt het te overwegen om te werken met vier knopen in plaats van de traditionele zes. Wanneer de twee knopen ter hoogte van de borst weggelaten worden, geeft het totaalbeeld iets meer rust. Deze knopen hebben bovendien geen functie. 


Revers

De revers zijn belangrijker dan je denkt. De verhouding tussen revers en borstpand zorg voor de juiste uitwerking op je postuur en creatie van de juiste stijl.

Reverbreedte 4 tot 5 cm: extra slim. Voor een zeer trendy item kan dit werken en valt het in de categorie ‘statements’.
Reverbreedte 5 tot 6 cm: sportief rever. Kleinere maatjes en slanke posturen zijn vaak geholpen met deze maat.
Reverbreedte 7 tot 8 cm: klassiek en tijdloos.
Reverbreedte vanaf 8 cm:
 bovengemiddeld breed en gewaardeerd door flinke kerels of op een colbertje voor een feestelijke gelegenheid zoals de smoking. 

De smoking heeft bovendien de puntige peak-lapels of de traditionele shawlkraag.


Zakken

Even zoals bij de revers, zijn zakken er in diverse soorten en maten.Een opstikzak voor een casual colbertje, of jagersjasje. Een klepzak op de zakelijke tijdloze pakken die je in het rek tegenkomt. De extra ticket pocket, een derde zakje boven de rechter klepzak, is smaak- en stijlafhankelijk. Zogenaamde paspelzakken waarbij de zak een minimalistisch streepje is – zoals dit standaard op de smoking zit – tref je aan op een sportief (zakelijk) pak of casual jasje. 


Details in de broek
Een broek heeft doorgaans een flat front, de bandplooi is gereserveerd voor de wat meer corpulente man die de ruimte die deze plooi creëert bij het zitten handig kan opvullen. Een zogenaamde French plead; een klein en kort bandplooitje dat eigenlijk ‘verkeerd om’ zit, kan een fashion statement zijn. 

De wijdte en lengte van de broekspijp is vandaag de dag van niet te onderschatten belang. Zoals het karakter van de Argentijn aan het vlees dat hij eet is te herleiden, zo kun je hieraanzien met wat voor man je te maken hebt. Een voetwijdte tussen de 16 en 17 cm is heden ten dage super slim fit een statement voor jonge trendy dragers. Van 18 tot 19 cm is een gemiddeld slank meestgekozene voetwijdte. Van 20 tot 21 cm is klassiek voor de medium maten en de wat oudere man. Alles boven dit getal is vrij wijd. Hoe meet je dit zelf? Leg je pantalon plat en meet de helft van de onderkant van de pijp. 

Maar nog liever helpen wij je met meten en een persoonlijk advies. Neem hiervoor contact op voor een afspraak in ons atelier of op elke gewenste locatie.

Close

Arthur Vinkenoog

When Arthur Vinkenoog started as an entrepreneur in fashion in 2010, tailor-made clothing was still in its infancy. Tailoring on site was certainly unknown and very innovative. Being progressive in product and convenience in combination with quality has always been - and will always be - his starting point.

The last years Arthur Vinkenoog approached the challenges and developed his skills not only as a tailor, he learned the key is to pay attention to both, inner and outer wellbeing to attain the best result. With color, shape and style as a foundation or customization, Arthur Vinkenoog provides more than a personalized treatment than you may expect. Everyone is unique, has its own taste and preference, both emotionally and in appearance. Atelier Vinkenoog is a guided place to be yourself and express oneself creatively.

As a result, Arthur's clients get a unique personal style. You can see and feel Arthur values ​​precision and fit regarding to any body type, that leads to the most importantly: to feel totally comfortable in your tailored clothing. It's a approach that has brought its rewards. Long-term personal relationships with customers confirm the success of Atelier Vinkenoog.