Kleding verzorgen doe je zo

Slinger je in de haast jouw (maat)pak dan over een stoel om aan het einde van de week de balans van vodden op te maken? Not our style…

Wat doe je als je thuiskomt na een dag hard werken? Trek je dan ook je pak uit? Wij houden van onze pakken en dragen ze dagelijks met veel plezier maar ermee op de bank zitten/hangen of erin ravotten met de kinderen, geniet niet de voorkeur. Hoe dan ook, de juiste verzorging van het (maat)pak wil er nog wel eens bij inschieten. En dat is zoals bij veel andere materialistische zaken jammer, want het gaat ten koste van de duurzaamheid en benadeelt je look.

De borstel van paardenhaar
Het begint met een kleine investering in paardenhaar. Ja, je leest het goed. Paardenhaar gevangen in een borstel is een belangrijk gereedschap dat nodig is bij het reinigen van je pak. Geen plakrollers van 99 cent die hun taak met verve lijken uit te voeren maar deze plakker laat een laagje plaksel achter dat slechts meer vuil aantrekt. 

Deppen, niet wrijven
Mocht je een ongelukje hebben en iets morsen op je pak: deppen en niet wrijven! Met een vochtige doek. Het gaat hier om het verlenen van eerste hulp. Wat er ook gemorst is, met voorzichtig deppen bereik je meer dan met wrijven. In de meeste gevallen is een pak van wol. Een weving van dit materiaal heeft altijd een open structuur waarin vloeistoffen opgenomen kunnen worden. Wrijven maakt het litteken erger doordat je het de wol in wrijft. Dus na het deppen met het item naar de stomerij.

Wanneer stomen?
Over stomen: er heerst een misverstand. In onze cultuur kijkt niemand je vreemd aan wanneer je aangeeft dat je een pak om de 2 maanden laat reinigen. Maar toch: dit kort de levensduur van je pak aanzienlijk in, dus doe het niet. Eens of tweemaal per seizoen is afdoende. Vies? Hoezo? Vergeet niet dat een colbertje in principe niet in contact komt met de huid en dus niet heeft te kampen met vetten die de huid afscheidt en derhalve niet vies zou moeten worden.

Dit gaat eigenlijk ook op voor de pantalon. Er vanuit gaande dat je niet dagelijks je pakbroek draagt, is er ook voor dit item vrij weinig contact met de huid. Van vervuiling van de binnenkant van de pantalon is dan ook nagenoeg geen sprake.

Uiteraard is alles afhankelijk van de frequentie van dragen. Draag je het pak eens per week of dagelijks? Wij maken graag de vergelijking met schoenen. Draag je ze dagelijks, dien je ze vaker te poetsen en slijten ze sneller. Dit geldt ook voor kleding.

Kreuken voorkomen en herstellen
Als het onderwerp ter sprake komt, wil de drager nog weleens aangeven dat hij het noodzakelijk vindt een pak te laten stomen om van de kreukels af te komen. Hoe voorkom je kreuk? Trek je colbertje uit wanneer je in de auto of in het vliegtuig stapt. Hang je pak eens in de badkamer terwijl je een douche neemt. Wol herstelt goed in een matig vochtige ruimte met wat stoom. Daarna even uitwaaien in tuin of op balkon.

Helpt dit niet, dan mag het item ook best naar een kleermaker of stomerij gebracht worden om slechts geperst te worden. Direct een besparing aangezien jouw vaste kleermaker je deze service tegen een zeer acceptabele vergoeding zou mogen of zelfs leveren wat ons betreft.

Geef je pak een vrije dag
Geef je pak (net als je schoenen) een dag vrij na het dragen. Vezels komen tot rust en de wol krijgt de kans te herstellen.

De juiste hanger
Hang je pak op een hanger die daarvoor bedacht is. Een hanger voor een colbert is breder aan de uiteinden zodat de schouder van het colbert mooi opgevuld wordt en zijn vorm behoudt. Heb je de ruimte? Geef je pakken dan ook een beetje de ruimte en hang ze netjes op (dus ook met de vouw in de broek in tact op de hanger) met een beetje afstand tussen twee items.

Zakken niet te vol
Nog altijd doet het een klein beetje pijn wanneer iemand ons vraagt de zakken van een jasje te ontdoen van de rijgdraad waarmee deze zak met zoveel liefde is dichtgemaakt. Geloof mij: een zichzelf respecterend pakkenmerk maakt deze naad niet dicht omdat de zak nep is. Achter het naadje zit heus een functionele zak. Waarom zou je deze dan toch niet gebruiken? Omdat we willen dat je er niet als een pakezel bijloopt. En omdat het niet goed is voor de naden van welke willekeurige zak dan ook, dus ook voor broekzakken voor en achter. Uiteindelijk zal de vorm van de zak bezwijken onder het gewicht en (scherpe) randen van sleutels, portemonnees, notitieboekjes, telefoons, money clips, kleingeld, et cetera.

We willen niet commanderen hoor, we willen je slechts helpen om vaak en lang van je maatwerk te kunnen genieten. Enjoy en….. shine! 

Close

Arthur Vinkenoog

When Arthur Vinkenoog started as an entrepreneur in fashion in 2010, tailor-made clothing was still in its infancy. Tailoring on site was certainly unknown and very innovative. Being progressive in product and convenience in combination with quality has always been - and will always be - his starting point.

The last years Arthur Vinkenoog approached the challenges and developed his skills not only as a tailor, he learned the key is to pay attention to both, inner and outer wellbeing to attain the best result. With color, shape and style as a foundation or customization, Arthur Vinkenoog provides more than a personalized treatment than you may expect. Everyone is unique, has its own taste and preference, both emotionally and in appearance. Atelier Vinkenoog is a guided place to be yourself and express oneself creatively.

As a result, Arthur's clients get a unique personal style. You can see and feel Arthur values ​​precision and fit regarding to any body type, that leads to the most importantly: to feel totally comfortable in your tailored clothing. It's a approach that has brought its rewards. Long-term personal relationships with customers confirm the success of Atelier Vinkenoog.