Lichaamsvormen & flatterende kleding

Iedereen is uniek, niet alleen geestelijk, ook lichamelijk. In je kledingkeuze is het verstandig hier rekening mee te houden. Wat flatteert en belangrijker; wat kun je maar beter niet doen…

Een ‘makkelijk’ postuur
Niet zelden begint een meetsessie bij ons met de zin: ‘Ik laat me graag een maatpak aanmeten hoor, maar ik heb eigenlijk een heel makkelijk postuur, ik draag meestal confectiepakken’. Het huidige pak screenend valt het allemaal wel mee met het gemak, er is duidelijk werk aan de winkel! 

Laten we beginnen met de verhoudingen tussen boven en onderlichaam. Want beeld je eens twee heren in met een confectiemaat 50 en een lengteverschil van 30 centimeter. Kan hetzelfde pak bij beide heren perfect zitten? De vraag is retorisch, dat begrijp je. Dezelfde vraag met een verschil in gewicht van 30 kg krijgt eenzelfde antwoord. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de maat van een confectieshirt. Deze wordt bepaald aan de hand van de dikte van de nek, het moet niet gekker worden….

Verhoudingen
Een aantal letters en een cijfer om verschillende lichaamsvormen te duiden. Iemand met smalle schouders en brede heupen (A) zal doorgaans andere problemen tegenkomen bij het kopen van kleding dan iemand met brede schouders en smalle heupen (V). Zo geldt dat een man met heupen zo breed als de schouders en weinig taille (H) zich anders zou moeten kleden dan iemand met taille (8). Deze typen in ogenschouw nemend benoemen we graag de gevaren (lees: aandachtspunten) en aandachtspunten.

A  |  V  |  H|  8
A  smalle schouders, brede heupen
V  brede schouders, smalle heupen
H  schouders en heup even breed, weinig taille
8  Schouders en heup even breed, taille

– A (smalle schouders, brede heupen)
Heb je een dergelijk postuur, let dan bij aflopende schouders goed op dat de schouder mee afloopt met je lichaam om geen loze ruimten te hebben onder de – hopelijk zo dun mogelijke – schoudervulling. Dit is niet mooi. Uitstaande splitten en het zogenaamde ‘dakje’ aan de achterzijde verdienen ook aandacht. Splitten dienen mooi aan te sluiten en het dakje kunnen wij voorkomen door de split te verlengen. Veelal heb je een andere maat jasje nodig dan broek, denk je dat men twee halve pakken verkoopt? 

– V (brede schouders, smalle heupen)
Een V-postuur? Opschepper. Dan ben je vast regelmatig aangelopen tegen knikkende revers en problemen met de te wijde taille. Je hebt immers een wat grotere maat nodig aan de bovenzijde, maar vanaf de taille mag het jasje weer wat slanker zijn. Deze grote aanpassing is bij confectie niet door te voeren zonder het patroon geweld aan te doen. De voorpanden zullen ook niet mooi aansluiten en te ver over elkaar vallen. Ook hier geldt – maar dan omgekeerd – dat het jasje en de broek niet dezelfde maat hebben, hetgeen bij een maatpak uiteraard geen probleem is.

– H (schouders en heup even breed, weinig taille)
Ook kan het zijn dat je taille (tijdelijk) niet zo duidelijk aanwezig is. Op dit moment kan het zijn dat een pak wat hoekig (Amerikaans?) over kan komen. Ook nu is aandacht geboden bij een aantal belangrijke punten. Zo is de verhouding tussen de voor- en achterzijde van het jasje erg belangrijk. Je wilt immers dat het jasje mooi vormt aan de voorzijde en niet gaat ‘tekenen’ op de heupen. Zorg ook dat de bovenste knoop op het breedste punt van de taille valt zodat er geen ‘luifeltje’ aan de voorzijde ontstaat en ga je jasje weer echt strak tailleren wanneer je Arie Boomsma enkele maanden lief hebt aangekeken. Maar let bovenal op dat het pak flatteert en in je voordeel spreekt! 

– 8 (Schouders en heup even breed, duidelijke taille)
Tsja, dit zijn dan misschien de mensen die pretenderen dat makkelijke postuur te hebben. Ben je daar na bovenstaande adviezen nog steeds zo zeker van? Ben jij echt dat pasmodel op basis waarvan deze pakken zijn geproduceerd? Wij zien altijd mogelijkheden een pak te perfectioneren en gaan dan ook graag de uitdaging aan je het verschil tussen maat en confectie te laten ervaren. En bedenk nou zelf, jij wilt toch ook zelf bepalen hoe je jouw pakdraagt?Met een kort/lang jasje, een perfecte lengte van pijp (met omslag?) en mouw en met of zonder dat extra schoudervullinkje? Nou dan!

In shape
En ben je dan helemaal in vorm? Dan ga je natuurlijk net even verder dan dat. Want nu gaan we naast de perfecte schnitt en verhoudingen, ook de hersenen even op het juiste spoor zetten. Want hoe ‘oogt’ het pak nu optimaal bij jouw postuur? Met andere woorden, wanneer flatteert je kleding. Want ben je klein en volslank, dan zullen wij een ander advies geven dan aan jouw slanke lange broer 🙂

     

    Lang

    Klein

    Slank

    Omslag in de broek
    Riem gebruiken
    Horizontale strepen
    Contrasterend kleurgebruik
    Gebruik van ruiten 

    Verticale strepen
    Geen riem
    Accent op taille
    Vouw in de broek
    Afstemming kleur broek/schoen

    Volslank

    Ton-sur-ton kleurgebruik
    Lage schoenen
    Geen ruit, geen streep
    Gebruik laagjes
    Accent op lengte

    Diep en smal revers
    Geen omslag
    Verticale strepen
    Ton-sur-ton kleurgebruik
    Hoge hakken 

    Close

    Arthur Vinkenoog

    When Arthur Vinkenoog started as an entrepreneur in fashion in 2010, tailor-made clothing was still in its infancy. Tailoring on site was certainly unknown and very innovative. Being progressive in product and convenience in combination with quality has always been - and will always be - his starting point.

    The last years Arthur Vinkenoog approached the challenges and developed his skills not only as a tailor, he learned the key is to pay attention to both, inner and outer wellbeing to attain the best result. With color, shape and style as a foundation or customization, Arthur Vinkenoog provides more than a personalized treatment than you may expect. Everyone is unique, has its own taste and preference, both emotionally and in appearance. Atelier Vinkenoog is a guided place to be yourself and express oneself creatively.

    As a result, Arthur's clients get a unique personal style. You can see and feel Arthur values ​​precision and fit regarding to any body type, that leads to the most importantly: to feel totally comfortable in your tailored clothing. It's a approach that has brought its rewards. Long-term personal relationships with customers confirm the success of Atelier Vinkenoog.