S180, S150, S120 – wat zegt de superwaarde?

Waar staat de super waarde voor? En is deze zaligmakend bij de stofkeuze?

Veel heren hebben de klok horen luiden, lopen een winkel binnen en gaan blind voor een pak van een zogenaamde Super 160 stof. Alleen zegt die term niet zoveel. Natuurlijk het is een aanduiding voor de fijnheid van de vezel die gebruikt zijn. Alle vezels achter elkaar gelegd van 1 kilo (gewassen en gereinigde) wol reiken in dit geval tot 160 kilometer.

Maar van welk dier zijn de vezels? Van een schaap, cashmere geit of wellicht een alpaca? En dan zijn we pas aan het begin van het vervaardigen van het doek waarvan een pak (of hemd) gemaakt kan worden.

Italie
In Italië mag er sprake zijn van Super 120 als het gemiddelde van alle vezels op Super 120 uitkomt. In Engeland alleen als de minimale vezeldikte 18 micron is. Bovendien zegt het niks over de afzonderlijke lengte van de vezels. Het kunnen allemaal hele korte zijn en die leiden tot een kwetsbaarder draad en doek. Ook zegt het niks over de zuiverheid van de vezel en hoe zuiverder hoe echter en dieper de kleuring zal zijn. Want de vraag is of de vezel of de draad wordt gekleurd, of zelfs het geweven doek. Allemaal vragen die tot extra kosten kunnen leiden maar ook tot meer of minder levendige en diepere kleuring. En de draad kan onder hoge spanning worden gesponnen waardoor je minder vezels nodig hebt maar wel een breekbaarder draad krijgt. Ook zegt de term Super 120 niks over het al dan niet twijnen en/of twisten van de draad in zowel ketting of inslag.

Stabiliteit en finish
Eenmaal op de boom is nog de vraag hoeveel draden er op een centimeter worden geweven. 14 in China, 16 in Italië en gemiddeld 18 in Engeland. De Engelse wevers maken dus echt een hechter en stabieler doek die daardoor langer meegaat. Als het doek eenmaal geweven is kan de finisher nog heel veel bereiken en kapot maken van die originele mooie vezels. Hoe diep wordt er geschoren of opgeruwd, met hoeveel druk wordt er geperst voor meer of minder glans, etc.

Verwerking
En als het doek klaar is is nog maar de vraag hoe de pakkenmaker met het doek om gaat. Wordt het pak geplakt of platgeperst of kan de maker echt uit de voeten met kwetsbare en delicate stoffen? Een pak gemaakt van een stof van een Super 120 vezel zegt dus niks over glans, kreukherstellendheid of de kwaliteit.

Kortom, een super waarde zegt pas iets wanneer je je erin wilt verdiepen. Bij Atelier Vinkenoog zullen we eerst vragen hoe vaak en voor welke gelegenheid het maatwerk gedragen zal worden. Zo kunnen we een advies geven over de geschikte stof. Kom eens langs om het verschil te voelen tussen de ruim 5.000 stoffen die we te bieden hebben, daar kun je vast wat hulp bij gebruiken… 

Close

Arthur Vinkenoog

When Arthur Vinkenoog started as an entrepreneur in fashion in 2010, tailor-made clothing was still in its infancy. Tailoring on site was certainly unknown and very innovative. Being progressive in product and convenience in combination with quality has always been - and will always be - his starting point.

The last years Arthur Vinkenoog approached the challenges and developed his skills not only as a tailor, he learned the key is to pay attention to both, inner and outer wellbeing to attain the best result. With color, shape and style as a foundation or customization, Arthur Vinkenoog provides more than a personalized treatment than you may expect. Everyone is unique, has its own taste and preference, both emotionally and in appearance. Atelier Vinkenoog is a guided place to be yourself and express oneself creatively.

As a result, Arthur's clients get a unique personal style. You can see and feel Arthur values ​​precision and fit regarding to any body type, that leads to the most importantly: to feel totally comfortable in your tailored clothing. It's a approach that has brought its rewards. Long-term personal relationships with customers confirm the success of Atelier Vinkenoog.